Wiebelkussen ook wel balanskussen genoemd alle informatie op een rij

Wat is een wiebelkussen?

Wiebelkussens of balanskussens maken door het materiaal en de speciale vorm dynamisch zitten mogelijk. Hierdoor traint u uw rugspieren, bilspieren en buikspieren. Ook oefent u de wisselwerking tussen zintuigen en het bewegen (sensomotorisch systeem). De kussens maken bovendien het concentreren en langer stilzitten mogelijk, bijvoorbeeld bij iemand met ADHD.

Actief en comfortabel zitten
Door het zitten op een lucht gevuld kussen traint u onbewust uw rug, billen en buikspieren. Zo’n balanskussen bevordert dus ontspannen en dynamisch zitten. Als het lichaam nieuwe prikkels krijgt, moet het zich aanpassen. Dit zorgt voor alertheid en daardoor voor een betere concentratie. Door te zitten op een luchtkussen corrigeert u ongemerkt uw lichaamshouding en traint u de rugspieren.

Een wiebelkussen wordt ook wel een balanskussen of balkussen genoemd. Kom je deze tegen dan wordt daar dus meestal hetzelfde mee bedoeld. Met deze kussens voorkomt u rug en bekkenklachten. Ook voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen die last hebben van bekkeninstabiliteit hebben baat bij het zitten op een met lucht gevuld kussen.

U kunt het uitstekend gebruiken op een eetkamerstoel of bureaustoel en kunt u gemakkelijk overal mee naar toe nemen. Hierdoor kunt u zo’n kussen ook uitstekend gebruiken op het werk.

Zitten voor volwassenen en kinderen

Een wiebelkussen is niet alleen geschikt voor volwassenen maar juist ook voor kinderen. Volwassenen en kinderen die niet goed kunnen stil zitten, ADHD hebben of moeite hebben om zich te concentreren hebben veel baat bij een wiebelkussen. Doordat mensen gaan wiebelen op een luchtkussen zal de concentratie toenemen en kunnen ze hun onrust kwijt. Mede hierdoor wordt een wiebelkussen tegenwoordig veel gebruikt voor kinderen op scholen.

Beschikbare maten, 30CM, 33CM, 36CM 

Voor kinderen kiest u een kussen met een maat tussen 30CM en 33 CM

Voor tieners, kiest u een kussen met een maat rond 33 CM

Voor volwassenen kunt u eigenlijk alles daarboven kiezen. Let hierbij op de maat van de stoel, en natuurlijk wat u zelf prettig vindt.

Welke kleuren zijn er?

Zoals u waarschijnlijk al dacht zijn er veel verschillende kleuren beschikbaar. Vooral voor kinderen is er een mooi pallet aan kleuren.

blauwconfetti lichtblauwconfetti violetregenboogroodturquoise

Zitwigkussens.nl heeft speciaal voor meisjes ook roze kussens in het assortiment.

Welke varianten en vormen zijn er?

Het meest verkochte wiebelkussen is duidelijk het standaard ronde kussen geschikt voor kinderen (kleinere maten) en volwassenen (grotere maten). Er zijn echter ook speciale balans kussens die bijvoorbeeld beter op een stoel passen Wiebelkussen Kind Premium Kids 33cm en of die een uitsparing voor het stuitje Dynair Comfort Wigkussen met uitsparing voor stuitjehebben en daarmee het stuitbeen ontlasten.

 1. Met noppen die ventilerend en masserend werken, zorgt voor extra prikkels.
 2. De kussens die u zelf kunt oppompen of bijvullen.
 3. Verschillende maten (30-32-33-36-39 cm) voor kinderen en volwassenen.
 4. Een wigvormige kussen waarbij het bekken kantelt. Door het rechtop zitten wordt de rug ontlast.
 5. Voor de allerkleinsten zijn er uiteraard kleine kussentjes.
Hulpwijzer om snel het juiste kussen te vinden:
Leeftijd gebruikerHelpt bijWaar te gebruikenMaat
KindADHDSchool30 CM
TienersBekkenbodemspierenthuis33 CM
VolwassenenRugpijnWerk36 CM
 Spierpijn, nek / schouder 37 CM
 Stuitbeen klachten 

Waar koop je een balanskussen?

Er zijn veel aanbieders. Zitwigkussens.nl is bijvoorbeeld een goede partij die ook veel alternatieven en grotere aantallen kan leveren.

Bedrijven zo nu en dan aanbiedingen hebben:

 • Decathlon (Af en toe opgenomen in het assortiment echter niet vaak)
 • Action (zo nu en dan aanbiedingen, kwaliteit onbekend)
 • Bol.com (de winkel van ons allemaal. Let op, dit zijn externe aanbieders. Meestal zijn de kussens elders goedkoper te bestellen)
 • Kruidvat (zo nu en dan aanbiedingen)
 • Marktplaats (voor gebruikte spullen)
 • Lidl (regelmatig zijn er folder aanbiedingen)
Overige aanbieders:
Vragen:

Welke merken zijn er?

Er zijn een aantal merken op de markt beschikbaar. Bijvoorbeeld van TOGU, deze wordt vooral aanbevolen door fysiotherapeuten door de hoge kwaliteit. Maar er zijn voldoende alternatieven die mogelijk gunstiger zijn in prijs. Bijvoorbeeld merkloze wiebelkussens uit china of hogere kwaliteit van het Zweedse Sissel. Let bij het kopen van een kussen op kwaliteit, het dient stevig genoeg te zijn, en het dient goede ondersteuning te geven.

Waar komt het goed van pas?

Het internet staat er vol mee, zoek eens op AutismeADHDDrukke kinderenBuikspier training (leontien.nl een blog over gezondheid)

waar gebruik je het?

Met een balans of bal kussen is er minder beweeglijkheid nodig voor iemand om zich te concentreren en prettig te voelen. Als het lichaam nieuwe prikkels krijgt, moet het zich namelijk aanpassen. Dit zorgt voor alertheid en daardoor voor een betere concentratie. Een balanskussen verbetert bovendien de zithouding en is ook te gebruiken bij stabiliteit- en evenwichtsoefeningen.

Bijvoorbeeld te gebruiken in de klas. Voor veel kinderen is dit een goed zitkussen dat helpt met concentratie. Bedenk maar wiebel en friemel horen samen te gaan voor een kind. Is er dus iets om te wiebelen en te friemelen is voor veel kinderen de juiste manier om focus aan te brengen.

Een bal- of balanskussen is uitermate geschikt voor diverse oefeningen. U kunt er niet alleen op zitten maar het wordt ook gebruikt voor staande oefeningen voor het trainen van uw balans en coördinatie.Het is dan ook ideaal om te gebruiken tijdens het revalideren voor het sterker maken van de spieren en banden in de enkels en benen. Dat is natuurlijk ook de reden dat veel fysiotherapie praktijken en oefenpraktijken deze inzetten.

Een ergonomisch kussen op een stoel zorgt voor een betere werkhouding

Veel mensen hebben een ‘zitbaan’. De hele dag zitten op een stoel is niet goed voor je, omdat ons lichaam gewoon niet gemaakt is om de hele dag te zitten. Dit veroorzaakt onder andere snel rug- en nekklachten.

Om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld op een soort skippybal (fitnessbal) bij je bureau gaan zitten. Maar dat is vaak minder goed langere tijd vol te houden. Een goed alternatief is het ergonomisch kussen. Om een betere houding aan te nemen en sterke rug-en buikspieren te krijgen, is een goed ergnonomisch beweeg kussen een aanrader. En het mooiste is dat je je spieren traint, terwijl je gewoon aan het werk bent, zittend op je stoel!

Hoe gebruik je het?

Een balkussen is gemaakt van flexibel en zacht rubber, in diverse kleuren en maten. Het kussen stimuleert een actieve zit en is gevuld met lucht wat een wiebeleffect geeft. Door dit effect moet het lichaam de onbalans in het zit-oppervlak corrigeren. Omdat de spieren constant actief zijn met dat corrigeren, kan iemand zich beter concentreren op bijvoorbeeld de taak of het eten. Het is vergelijkbaar met friemelen. Het meeste effect heeft het kussen als u het 3 of 4 keer per dag gebruikt voor een periode van rond de 30 minuten.

Bekijk dit youtube filmpje over gebruik balanskussen

Belangrijk bij het gebruik

U doet er altijd verstandig aan om een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist te raadplegen bij gebruik van een wiebelkussen.

 • U kiest het juiste kussen in overleg met een ergotherapeut, fysiotherapeut of logopedist. Vraag om duidelijke instructies over het gebruik, wanneer en hoe lang bijvoorbeeld uw kind op het kussen mag zitten.
 • De voeten van uw kind moeten bij de grond kunnen bij gebruik. Neem anders een lagere stoel of gebruik een voetenbankje.
 • Als iemand langer dan een half uur op het wiebelkussen zit, went het lichaam aan die extra prikkel. Het heeft dan geen meerwaarde meer voor de concentratie. U merkt dit als bijvoorbeeld uw kind weer meer en heftiger gaat bewegen.
 • Door de hoeveelheid lucht te variëren past u het kussen aan de individuele wensen aan

Alternatieven die te vinden zijn.

Gaat het om kinderen, dan is het vooral belangrijk dat de aandacht juist verdeeld wordt. Uiteraard kunnen specialisten hier veel meer over vertellen en die moet je ook altijd eerst raadplegen. Elk kind is anders, dus elke oplossing is daarmee ook anders. Voor ouders die toch zelf op zoek gaan, bekijk eens de Balans stoel, fidget spinners, kneedbare putty (klei die niet plakt), eigenlijk alles dat het kind in staat stelt ergens fysiek ongestoord mee bezig te zijn terwijl de gedachten kunnen focussen.

Je kunt verder zoeken op internet op onderstaande zoekopdrachten. Waarschijnlijk kom je dan nog veel meer te weten over de (on)mogelijkheden van hulpmiddelen en het welbevinden van jouw kind.

Vervolg

We hebben geprobeerd hier een complete lijst te maken van aandachtspunten bij aanschaf van wiebelkussens. Uiteraard proberen we dit zo zorgvuldig mogelijk te doen. Het kan echter zijn dat u waardevolle toevoegingen hebt op deze informatie, stuurt u ons dan vooral een berichtje. We passen de inhoud graag aan zodat iedere bezoeker de beste informatie krijgt.

Voor een volledig aanbod klikt u hier.

Interessant, lees eens verder op:

 • Meer dan 18 jaar ervaring
 • Het beste persoonlijke en deskundige advies
 • Klanten geven ons de beste beoordelingen!
 • Nu bestellen, supersnel in huis

Wiebelkussens of balanskussens maken door het materiaal en de speciale vorm dynamisch zitten mogelijk. Train uw rugspieren, bilspieren en buikspieren. Bevordert wisselwerking tussen zintuigen en bewegen (sensomotorisch systeem). De kussens maken bovendien het concentreren en langer stilzitten mogelijk, bijvoorbeeld bij iemand met ADHD.

Gratis verzending

Bestellingen boven € 75

Niet goed geld terug garantie

30 dagen niet goed geld terug

Alleen de hoogste kwaliteit

De beste fabrikanten

100% Veilig afrekenen

iDeal / PayPal / MasterCard / Visa