Welk slaapkussen moet ik kiezen?

Een nieuw hoofdkussen is een erg belangrijke aankoop. Een goed hoofdkussen zorgt voor een goede nachtrust zonder nek- of rugklachten en gaat een paar jaar mee. daarom is het erg belangrijk om van tevoren te weten wat voor soort kussen het meest geschikt is voor jou. Zitwigkussens.nl helpt je graag om het kussen te vinden dat bij jou past. Natuurlijk zijn onze tips slechts richtlijnen en is de uiteindelijke keuze heel persoonlijk; kies een kussen waarop jij het prettigst ligt.

Welk hoofdkussen past bij mijn slaaphouding?

Er zijn drie algemene slaaphoudingen: buik, rug en zij. Houd bij de keuze voor een nieuw hoofdkussen als eerste rekening met de meest gekozen houding tijdens de slaap. Twijfel je? Kies dan de houding waarin je meestal in slaap valt.

Buikslaper

Het vinden van een geschikt hoofdkussen voor een buikslaper is relatief eenvoudig, omdat het aanbod  beperkt is. De ruimte tussen het hoofd en het matras is bij buikslapers klein tot verwaarloosbaar. De beste hoofdkussens voor buikslapers zijn dus zachte kussens met een zo laag mogelijk vulgewicht. Een te hoog vulgewicht zorgt ervoor dat nek- en ruggenwervel niet op één lijn zitten. Waardoor je nek overbelast raakt en vervolgens ook klachten kunnen ontstaan. Een zacht, soepel en laag kussen is de beste keuze. Een laag kussen belast de nek het minste in deze slaaphouding. Dit is de enige slaaphouding waarbij het hoofdkussen eventueel weggelaten kan worden.

  • Een laag vulgewicht (rond de 400 á 500 gram)
  • Een natuurlijke vulling zoals dons of wol (het liefst 100% ganzendons)

Zijslaper

Als zijslaper ligt de grootste druk op je schouders waardoor je meer steun nodig hebt voor je nek. Kies daarom een hoofdkussen dat een goede ondersteuning aan de nek en het hoofd biedt. Naast het ondersteunen van de nek en het hoofd zijn er verschillende strategische manieren waarop je je hoofdkussen kunt neerleggen, om ervoor te zorgen dat zijslapers een betere nachtrust krijgen. Samen met onder de nek en hoofd voor steun, zijn er verschillende strategische kussen plaatsingen die kunnen helpen dat zijslapers een betere nachtrust krijgen.

Rugslaper

Hoe groter de kromming van je rug, hoe hoger het kussen moet zijn. Kies bij voorkeur een flexibel kussen dat de nek goed ondersteunt. Sommige kussens hebben een apart ingebouwde neksteun, maar niet iedereen vindt dit even comfortabel. Het is belangrijk dat je nekwervel tijdens de nachtrust één rechte lijn vormt met de ruggenwervel. Een kussen voor de rugslaper moet er dus voor zorgen dat het hoofd niet lager of hoger dan het lichaam komt te liggen. Daarom is het belangrijk om een kussen te kiezen met een medium hardheid en een gemiddeld vulgewicht.

Wat voor soort vullingen zijn er?

Dons en veren

Gemaakt van de veren en het dons van ganzen en soms eenden. Hoe meer dons er in het kussen zit, hoe zachter het is. Laat dit kussen professioneel reinigen en check altijd het wasvoorschrift.

Synthetisch

Dit zijn meestal kleine, holle bolletjes van polyester. De kussens kunnen zowel zacht als hard zijn, afhankelijk van het vulgewicht.

Traagschuim

Het kussen dat zich naar de lichaamscontouren vormt is ontwikkeld voor de ruimtevaart. Dit stevige kussen is fijn voor nek, rug en wervelkolom.

Latex

Het enige materiaal dat geheel vormvast is omdat het tijdens de productie in een vorm is gegoten. De kussens zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes.

Wol

Kussens gemaakt van natuurlijk (scheer)wol staan bekend om hun vochtregulatie en isolatievermogen, ideaal voor mensen die veel transpireren.

Kapok

Kapok is een 100% organische vulling. Het is steviger dan dons of een synthetische vulling. Het enige nadeel is dat de vulling niet te reinigen is.